Primal therapie: hoe werkt het?

 

 

 

Primal therapie is een volkomen natuurlijk proces. In een sessie begin je met je gevoelens in het heden, en de therapeut helpt je om die te herleiden tot het verleden. Je leert om de connectie te maken met je verleden, toen je gevoelens zijn ontstaan. Dat is de weg om je pijn te verwerken en je leven in het hier en nu te kunnen veranderen.

 

Om je trauma’s werkelijk op te lossen zul je moeten afdalen in de oorspronkelijke pijn en die herbeleven in de oorspronkelijke context, waardoor je kunt gaan stoppen met het afreageren van je pijn in het heden, doordat je steeds meer van je pijn uit het verleden gaat voelen en oplossen.

 Zo kun je een voelend en in het hier en nu reagerend mens worden.    Vrij om te reageren op elke situatie zoals die werkelijk is, vrij om je toekomst op te bouwen zonder dat gevoelens uit het verleden je daarbij hinderen of tegenhouden.

Primal therapie werkt vanuit het gegeven dat alleen jij weet, ook al is dat onbewust, waar de oorsprong van je gevoelens ligt, want jij bent de enige die jouw persoonlijke  geschiedenis kent. Nadat je in een sessie   je gevoelens hebt gevoeld, krijg je vanuit jezelf je inzichten over het verleden. Met deze inzichten kun je je leven in het hier en nu veranderen. 

Het is niet de therapeut die je vertelt wat er met je aan de hand is of wat je zou moeten doen. De therapeut is er om jou te volgen waar je gevoelens je naartoe leiden, om je daarin te begeleiden en om je te helpen door je verdedigingen  heen te komen, zodat je je gevoelens op een veilige manier kunt uiten.